Knappe Klassieker: de Honda XRV 750 Africa Twin (2024)

...

RACECRACKS

CIRCUITTRAINING
VOOR ECHT ELKE MOTORRIJDER!

Zeg ‘Africa Twin’ en je zegt ‘avontuur’. Het legendarische Honda-model maakte een comeback in 2016 en liet daarbij het 650 en 750-segment achter zich. Vanaf 2016 werd het een 1.000cc motor. En vanaf 2022 voegde Honda daar nog een 100cc aan toe. We gaan terug naar de jaren ’90 en geven je onze volgende Knappe Klassieker: de Honda XRV 750 Africa Twin.

De eerste Africa Twin’s (van 1988 tot en met 1989) hadden een 650cc V-twin motorblok. Van 1999 tot 2022, werd deze vervangen door een iets zwaarder 750cc V-twin. Het dual-sport segment werd ontzettend populair. En net als bij vele andere legendarische motorfietsen, liet de naam alleen al je hart sneller kloppen.

RACECRACKS

CIRCUITTRAINING
VOOR ECHT ELKE MOTORRIJDER!

DE HONDA XRV 750 AFRICA TWIN

DAKAR VIBES

van REDRIDINGBOOTS, weet je dat we enorm fan zijn van het 750cc segment. Ze zijn simpelweg heel veelzijdig en enorm veel fun om te rijden.

De XRV 750 Africa Twin was gebaseerd op de Honda NXR-750. Deze specifieke motorfiets won de Paris-Dakar rally maar liefst vier keer in de late jaren ’80. Deze succesvolle motorfiets werd aangedreven door een V-twin motorblok. Dit blok gaf je net genoeg vermogen voor het rijden op straat, maar was toch ook niet te zwaar wanneer je dat asfalt achter je liet voor wat offroad avontuur.

HONDA'S 'QUEEN OF THE DESERT'

EEN ICOON

Beeld je even in: Afrika. Kleine dorpen die diep in de woestijn zijn verscholen. Eindeloze duinen van zand, zover het oog reikt. Uit dit visioen ontstond de Africa Twin. Ook wel bekend als Honda’s ‘Queen of the Desert’.

DUBBELE KOPLAMP

EN EEN HERDESIGN IN 1993

Zoals zoveel iconische motorfietsen uit de jaren ’80 en ’90, heeft de XRV 750 de dubbele koplamp. Twee iconisch, ronde schijners. De originele Honda XRV 750 Africa Twin zag het daglicht in december van 1989.

Deze werd gebouwd ter ere van de woestijnracer uit de Paris-Dakar rally. Echter maakte Honda deze Dakar racer comfortabeler. Ook werd ‘ie aangepast voor straatrijders, dus kreeg de motorfiets een hoger windscherm, een langer zadel, aluminium hendels op het kontje en een rek voor bagage. De onderkant van het motorblok werd beschermd door een aluminium bodemplaat.

In 1993 onderging de Africa Twin een flink herdesign. Hierbij kreeg de motorfiets een nieuw frame, wat nieuw plastic kuipwerk, een andere benzinetank, een langere zithoogte en enkele modificaties aan het motorblok. In 1996 kreeg het model nog een kleine update.

HONDA XRV 750 AFRICA TWIN SPECIFICATIES

IN HET KORT

Motorblok: 742 cc 52º V-twin
Vermogen: 60,7 pk @ 7.500 tpm
Zithoogte: 860 mm / 34 inches
Tankinhoud: 23 liter
Drooggewicht: 185 kg / 407,8 lbs
Topsnelheid: 177,7 km/u / 110 mph

Knappe Klassieker: de Honda XRV 750 Africa Twin (1)

PRODUCTIESTOP

VOOR DE HONDA XRV 750 AFRICA TWIN

Helaas werd de productie van de Honda XRV 750 Africa Twin stopgezet in 2000. Je vindt nog enkele motoren met registratiedata tot 2003, maar je vindt geen VIN nummer wat nieuwer is dan 2000.

Terwijl niet iedere motorfiets de status ‘legendarisch’ ontvangt nadat de productie werd stopgezet, ontving de Africa Twin die zeker wel. Het is één van de meest gezochte grotere dual-sport motoren. Een 750 Africa Twin in goede staat kan je gemakkelijk 5.000 euro kosten. In sommige landen gaat de prijs voor een goede XRV 750 zelfs richting de 10K.

Zeker in superieure conditie verslaat de Africa Twin haar competitie zoals de Yamaha XTZ 750 Super Ténéré, als we de twee op gewildheid beoordelen.

V-TWIN MOTORBLOK

MET 60 PONY'S

Het geclaimde vermogen van de Honda XRV 750 Africa Twin is 60 pk. Maar in de realiteit blijft het model vaak rond de 52 pk hangen. Dat is dus niet zoveel. Maar hey, wie heeft er nu 100 pk nodig als je offroad gaat? Want laten we niet vergeten dat de XRV 750 een dual-sport motor is. Oftewel; gemaakt voor zowel op straat rijden als offroad rijden. Ondanks dat velen de XRV enkel op straat reden (en rijden), was het model wel bedoeld om de verharde wegen achter je te laten.

Het om en nabij 750cc V-twin motorblok produceerde relatief veel koppel bij lage toeren. Wat handig is als je de motor offroad nam, maar kwam ook van pas in stedelijk gebied. Dankzij het smalle voorwiel en het wijde stuur, stuurde de motorfiets eenvoudig. Ook heerste er een goede balans in de fiets. Laten we de remgerij ook niet vergeten. Vergeleken met zijn rivalen, remde de Honda behoorlijk goed.

GEBOUWD OM TE OVERLEVEN

DE XRV 750

Japanse motorfietsmerken staan bekend om hun betrouwbaarheid. Als je een motorrijder vraagt “Wat is het meest betrouwbare motormerk?”, dan zal het antwoord geheid “Honda” zijn. Of “Yamaha”, wellicht. Deze twee merken zijn dominant op het gebied van betrouwbaarheid.

Het is dus geen verassing dat de XRV 750 één van de meest betrouwbare motorfietsen was die men kon kopen. En dat eigenlijk nog steeds is. Als je er eentje kunt vinden. Behoorlijk veel XRV’s hebben de tand des tijds overleefd. En zijn nog in degelijke staat. Maar aficionados die in het gelukkige bezit zijn van een goede XRV lijken deze mee te nemen in het graf.

Het motorblok is gewoon zo goed gebouwd. En absoluut gebouwd om te overleven. Een zes nummerige-kilometerstand op een XRV 750 is heel haalbaar. Natuurlijk heeft ‘ie zo nu en dan liefde en aandacht nodig. Maar dat is logisch.

Knappe Klassieker: de Honda XRV 750 Africa Twin (2)

EEN ECHT COLLECTORS ITEM

DE HONDA XRV 750 AFRICA TWIN

De Africa Twin is niet ‘zomaar’ een motor. Voor velen is een een waar icoon, welke betekenis geeft aan het woord ‘avontuur’. Dit maakt de motorfiets zeer gewild bij verzamelaars. En zoals we allemaal weten; als de vraag hoog is en het aanbod beperkt, dan schiet de waarde door het dak heen.

Wat ook het geval is bij de XRV 750. Als je de waarde van de motorfiets vergelijkt met wat je daar eigenlijk voor krijgt, het is een aardige desillusie. Je betaalt simpelweg veel geld voor een op zijn minst 20 jaar oude motorfiets uit het middensegment. Als je voor hetzelfde budget op zoekt gaat naar andere motorfietsen, kom je bijvoorbeeld de Suzuki DL1000 V-Strom tegen (welke veel geavanceerder is), of de Aprilia ETV1000 Caponord.

Waarom de XRV 750 dan zoveel duurder is vergeleken met zijn grotere, betere en jongere rivalen? Omdat de XRV er zo goed uitziet. Niet gewoon goed, maar retegoed. Fantastisch. Magnifiek, misschien wel zelfs. Al die grotere, betere en jongere rivalen hebben die looks niet.

Je mag dan meer betalen voor de Africa Twin, maar je verliest ook weinig mocht je toch besluiten de motorfiets weer te verkopen. En waarschijnlijk gaat die prijs alleen maar omhoog in de toekomst.

Knappe Klassieker: de Honda XRV 750 Africa Twin (3)

CONCLUSIE

We schrijven over allerlei klassieke iconen in onze Knappe Klassieker-serie. Hoe we ze uitkiezen? In alle eerlijkheid; vaak gebaseerd op hun looks. En als we het hebben over goede looks, dan kom je bijna automatisch terecht bij de Honda XRV 750 Africa Twin.

Zelfs als je geen fan bent van het dual-sport of allroad motorsegment, moet je toegeven dat de XRV er goed uitziet. Zelfs na 30 jaar is het ontwerp nog steeds tijdloos.

Je betaalt daar ook naar, als je er één op de kop wilt tikken. Zeker als je het in perspectief zet en vergelijk wat je nog meer kunt kopen voor hetzelfde budget. Maar als je toch voor de XRV 750 gaat, heb je wel de mooiste te pakken. En ontstaat er geheid een glimlach van oor tot oor op je gezicht, ieder keer als je erop wegrijdt.

Knappe Klassiekers

Knappe Klassieker: De Honda VFR750R RC30

27/08/2022

Knappe Klassiekers

Ontmoet mijn eerste motorproject

11/08/2022

Knappe Klassiekers

Waarom klassieke motoren zo tof zijn

03/12/2022

HEB JE VRAGEN?

NEEM CONTACT OP!

STEL ONS EEN VRAAG

DEEL

DIT BERICHT

DEEL

DIT BERICHT

Knappe Klassieker: de Honda XRV 750 Africa Twin (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Arline Emard IV

Last Updated:

Views: 6486

Rating: 4.1 / 5 (52 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Arline Emard IV

Birthday: 1996-07-10

Address: 8912 Hintz Shore, West Louie, AZ 69363-0747

Phone: +13454700762376

Job: Administration Technician

Hobby: Paintball, Horseback riding, Cycling, Running, Macrame, Playing musical instruments, Soapmaking

Introduction: My name is Arline Emard IV, I am a cheerful, gorgeous, colorful, joyous, excited, super, inquisitive person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.