Klantloyaliteitsprogramma's 2024: 16 van de beste programma's en hoe ze werken (2024)

Soms moet je klanten een reden geven om bij je te blijven kopen. Om klantentrouw op te bouwen, geven sommige bedrijven speciale kortingen aan klanten die regelmatig aankopen doen. Deze strategie staat bekend als een loyaliteitsprogramma.

Wanneer dit goed wordt gedaan en de klant centraal staat, kunnen loyaliteitsprogramma's je klanten helpen zich goed te voelen bij jou te kopen. Er zijn veel verschillende soorten klantloyaliteitsprogramma's die je kunt gebruiken om de betrokkenheid van klanten te vergroten. Wat je kiest hangt af van je missie, je product en je doelstellingen voor het beloningsprogramma.

Lees verder om te ontdekken hoe en waarom klantloyaliteitsprogramma's werken, en bekijk voorbeelden van populaire merken.

 • Wat zijn klantloyaliteitsprogramma's?
 • Voordelen van klantloyaliteitsprogramma's
 • Hoe werken loyaliteitsprogramma's?
 • Soorten klantloyaliteitsprogramma's
 • Voorbeelden van klantloyaliteitsprogramma's
 • Hoe maak je een klantloyaliteitsprogramma
 • Tips voor een succesvol klantloyaliteitsprogramma

Wat zijn klantloyaliteitsprogramma's?

Een klantloyaliteitsprogramma of beloningsprogramma is een klantenbindingsstrategie die klanten motiveert om bij jou te blijven kopen.

Voordelen van een klantloyaliteitsprogramma

Klantloyaliteitsprogramma's 2024: 16 van de beste programma's en hoe ze werken (1)

Net als persoonlijke relaties zijn klantrelaties succesvol wanneer beide partijen het gevoel hebben dat ze voordeel hebben van de relatie. Klanten steunen je wanneer ze bij je kopen, en loyaliteitsbeloningen zoals kortingen en freebies bevestigen dat ze er iets voor terugkrijgen.

Volgens Accenture heeft meer dan 90 procent van de bedrijven een of ander loyaliteitsprogramma, dus het is een goed idee om er een te implementeren als je dat nog niet hebt gedaan.

Hier volgen verschillende voordelen van een klantloyaliteitsprogramma:

Klantloyaliteitsprogramma's kunnen de inkomsten van je bedrijf verhogen. Hoe meer een koper je merk waardeert en hoe langer hij blijft, hoe meer hij waarschijnlijk zal uitgeven. Veel klanten zullen bijvoorbeeld meer kopen om een hoger niveau in een programma te bereiken of om korting te krijgen.

Loyaliteitsprogramma's verhogen de Customer Lifetime Value en vervolgaankopen – het belonen van je vaste klanten voor hun aankopen is een effectieve manier om hen terug te laten komen voor meer. En door kopers een prettige ervaring te bieden, zullen ze tevredener zijn over je merk. Dit kan je ook helpen relaties op te bouwen met nieuwe klanten.

Volgens het Zendesk Customer Experience Trends Report neemt 75 procent van de klanten een aankoopbeslissing op basis van hun ervaring met een merk. De helft van de ondervraagde consumenten zei ook dat klantervaring nu belangrijker voor hen is dan een jaar geleden. Klantloyaliteitsprogramma's kunnen je helpen meer betrokkenheid te genereren en de klantrelaties te verbeteren.

Klantloyaliteitsprogramma's 2024: 16 van de beste programma's en hoe ze werken (2)

Een klantloyaliteitsprogramma implementeren is een geweldige manier om je te onderscheiden van andere merken die er misschien nog geen hebben. Een loyaliteitsprogramma:

 • geeft klanten een reden om voor jouw merk te kiezen;

 • biedt beloningen waarmee klanten producten kunnen kopen tegen een lagere prijs dan je concurrenten.

Bedrijven met succesvolle klantloyaliteitsprogramma's verhogen hun omzet tot 2,5 keer sneller dan concurrenten en genereren 100 tot 400 procent meer rendement voor aandeelhouders, volgens Harvard Business Review.

Klantloyaliteitsprogramma's kunnen ook mond-tot-mondreclame bevorderen, vooral wanneer klanten beloond worden als ze anderen over je merk vertellen. Je kunt bijvoorbeeld klanten belonen met een korting wanneer ze een beoordeling op Yelp achterlaten.

Zo zijn er ook ‘Verwijs een vriend’-loyaliteitsprogramma's. Wanneer een klant iemand naar het merk verwijst, kun je de klant bijvoorbeeld belonen met gratis een maand service als de vriend een aankoop doet.

Een klantloyaliteitsprogramma is een van de beste manieren om klantenwaardering te tonen. Deze programma's belonen terugkerende klanten met kortingen en diensten – eigenlijk om hen te bedanken voor hun aankopen.

Een klantloyaliteitsprogramma kan je klanten aanzetten tot bepaalde acties. Je kunt bijvoorbeeld klanten motiveren om zich aan te melden voor een nieuwsbrief of sms-berichten door hen in ruil daarvoor een kortingscode aan te bieden.

Hoe gaan loyaliteitsprogramma's in zijn werk?

Klantloyaliteitsprogramma's 2024: 16 van de beste programma's en hoe ze werken (3)

Bij loyaliteitsprogramma's worden klanten incentives aangeboden om bij het bedrijf te kopen of een relatie met het bedrijf aan te gaan. Het doel is om klanten te behouden, de Customer Lifetime Value te verhogen en klantwaardering te tonen.

Hoewel elk type loyaliteitsprogramma anders werkt, verloopt het algemene proces als volgt:

 • Klant doet een aankoop of is betrokken bij een bedrijf

 • Bedrijf vraagt de klant om zich te registreren voor zijn loyaliteitsprogramma

 • De klant registreert zich met zijn gegevens (telefoonnummer, e-mailadres, enz.)

 • De klant ontvangt beloningen voor aankopen of via promotiemateriaal

Bij een puntenprogramma kunnen klanten punten inwisselen voor kortingen of geschenken, terwijl abonnementsprogramma's klanten belonen wanneer zij een abonnement nemen. Veel bedrijven gebruiken een combinatie van verschillende soorten klantloyaliteitsprogramma's. Hieronder vind je meer informatie over elk type en hoe ze werken.

Soorten klantloyaliteitsprogramma's

Er zijn verschillende soorten klantloyaliteitsprogramma's waarvan je bedrijf kan profiteren:

Puntenprogramma's

Puntenprogramma's behoren tot de populairste klantloyaliteitsprogramma's. Ze zijn handig omdat punten gemakkelijk te verdienen en in te wisselen zijn. Klanten kunnen punten inwisselen voor:

 • Tegoed voor hun volgende aankoop

 • Diensten met korting

 • Giveaways

Klanten kunnen hun punten bijhouden met een klantenkaart, online account of mobiele app.

Omdat zoveel merken een puntenprogramma hanteren, is het een herkenbare formule voor klanten – ze begrijpen hoe ze ervan kunnen profiteren en waarderen de ervaring.

Op niveaus gebaseerde programma's

Niveauprogramma's zijn als videogames: Zodra klanten bepaald bedrag hebben besteed, kunnen ze een nieuw niveau ontgrendelen dat hen toegang geeft tot voordelen of extraatjes.

Zo kunnen klanten bijvoorbeeld het niveau 'Diamond' bereiken. Klanten op dit niveau kunnen profiteren van exclusieve tarieven voor je duurste producten en diensten.

Dit zal je klanten in lagere niveaus motiveren om moeite te doen om het volgende uitgavenniveau te bereiken. Hoe exclusiever de beloning, hoe groter de aantrekkingskracht voor de klant.

Missiegerichte programma's

Niet elk beloningsprogramma is gericht op niveaus en kortingscodes. Als je bedrijf sterk gedreven is door een missie, past een klantloyaliteitsprogramma met een goed doel wellicht bij je.

Door je in te zetten voor een missie kun je de betrokkenheid van klanten vergroten en herhaalaankopen stimuleren op basis van je gedeelde waarden. Deze programma's kunnen effectiever zijn wanneer je samenwerkt met een non-profitorganisatie die een sterke band heeft met de missie van je bedrijf.

Op uitgaven gebaseerde programma's

Op uitgaven gebaseerde beloningsprogramma's stellen bedrijven in staat om klanten die veel geld uitgeven te erkennen. Vooral luchtvaartmaatschappijen stappen over van puntenprogramma's naar op uitgaven gebaseerde systemen. Het stelt hen in staat om de relatie te versterken met reizigers die meer betalen voor minder vluchten.

Op gaming gebaseerde programma's

Op gaming gebaseerde programma's voegen een element van plezier toe aan het doen van een aankoop. Bij dit type programma kan de klant een eenvoudig spel spelen om een prijs te krijgen, bijvoorbeeld aan een rad draaien. Het kan gaan om een korting of een gratis artikel bij aankoop van een product of dienst.

Programma's voor gratis voordelen

Wie houdt er niet van cadeaus? Programma's voor gratis voordelen geven trouwe klanten gratis producten en diensten. Vaak kunnen klanten bij deze programma's punten inwisselen voor zaken als gratis eten of een gratis make-upmonster.

Abonnementsprogramma's

Bij een abonnementsprogramma, ook bekend als een premium loyaliteitsprogramma, nemen klanten een abonnement en betalen vooraf een bedrag voor een product of dienst en ontvangen daarvoor beloningen. Deze beloningen kunnen worden ingewisseld en gebruikt voor toekomstige aankopen.

Community-programma's

Community-loyaliteitsprogramma's bevorderen de betrokkenheid van klanten en kunnen voortkomen uit een bestaand loyaliteitsprogramma. Zo kunnen zich binnen een loyaliteitsprogramma online clubs en groepen vormen, zoals de Beauty Insider Community van Sephora.

Merken met zo'n programma kunnen klanten de mogelijkheid bieden vragen te stellen, foto's te delen van zichzelf terwijl ze een product dragen en met elkaar te communiceren.

‘Verwijs een vriend’-programma's

Verwijzingsprogramma's belonen klanten voor het verwijzen van vrienden, kennissen en familie. Deze mond-tot-mondstrategie kan helpen om trouwe kopers te veranderen in ambassadeurs van het merk. Bovendien kan de doorverwijzer in de toekomst iemand anders doorverwijzen.

Verwijzingsprogramma's kunnen ook je kosten voor klantenwerving verlagen, omdat de klant het werk voor je doet.

Betaalde programma's

Een betaald loyaliteitsprogramma vereist dat klanten een bedrag betalen voor beloningen en biedt directe, doorlopende voordelen voor deelname. Klanten kunnen zich bijvoorbeeld registreren voor een lidmaatschap van € 5 per maand waarmee ze elke maand 50 procent korting krijgen op hun aankopen.

Cashback-programma's

Cashback-beloningsprogramma's geven klanten cashback of geld om uit te geven bij het bedrijf. Dit geeft klanten het gevoel dat ze, hoewel ze geld uitgeven, er ook iets voor terugkrijgen. Dit soort loyaliteitsprogramma's is gebruikelijk bij financiële ondernemingen.

16 succesvolle voorbeelden van klantloyaliteitsprogramma's

Wil je een loyaliteitsprogramma invoeren, maar heb je eerst wat inspiratie nodig? Bekijk hieronder deze voorbeelden van zestien innovatieve klantloyaliteitsprogramma's van bekende merken als Marriott, Sephora, Amazon en meer.

1. Marriott

Met Marriott's beloningsprogramma, Marriott Bonvoy Benefits, kunnen leden punten inwisselen voor gratis hotelovernachtingen, diners en andere ervaringen. Ze kunnen ook punten verdienen met autohuur en vluchten, punten delen met vrienden en familie, en gratis wifi en speciale tarieven krijgen.

Soort programma: Puntenprogramma

Waarom werkt het? Marriott kan het gedrag van klanten analyseren en die gegevens gebruiken om een betere, gepersonaliseerde ervaring voor elke gast te creëren. Hoe meer ze weten over de voorkeuren van een klant, hoe meer het bedrijf beloningen op maat kan aanbieden.

2. DSW

Het loyaliteitsprogramma van DSW creëert een gevoel van exclusiviteit. De niveaus zijn gebaseerd op het koopgedrag van de consument en omvatten beloningen zoals gratis verzending en extra punten voor het doneren van ongewenste schoenen. De niveaus omvatten:

 • Club: Het eerste niveau waarmee elke klant begint
 • Gold. Wordt bereikt wanneer de klant $ 200 uitgeeft aan in aanmerking komende aankopen*.
 • Elite: Wordt bereikt wanneer de klant $ 500 of meer uitgeeft aan in aanmerking komende aankopen*.

*Let op: De in aanmerking komende aankopen variëren op basis van de specificaties van een bedrijf, maar deze voorwaarde kan helpen om klanten naar een gewenst product of categorie te leiden. In het geval van DSW zijn in aanmerking komende aankopen “aankopen van DSW-producten zoals schoenen, handtassen en accessoires”.

Soort programma: Op niveaus gebaseerd programma

Waarom werkt het? Het biedt een structuur waar klanten maanden of zelfs jaren achtereen op kunnen vertrouwen en geeft klanten een doel om naar te streven.

3. Azerbaijan Airlines

Azerbaijan Airlines gebruikt, net als veel andere luchtvaartmaatschappijen, een op uitgaven gebaseerd programma dat regelmatig vliegende klanten beloont met reispunten op basis van het basistarief van elk ticket. Reizigers die eerder de elite-status bereiken, krijgen extraatjes zoals gratis loungetoegang, eerder instappen en extra toegestane ingecheckte bagage.

Dit soort programma's is voordelig voor zakenreizigers die meer geld betalen voor lastminute vluchten naar hun volgende vergadering of geplande evenementen.

Soort programma: Op uitgaven gebaseerd programma

Waarom werkt het? Het erkent klanten die vaak kopen en veel uitgeven.

4. Grubhub

Met Grubhub's loyaliteitsprogramma, Grubhub Points, kunnen klanten lopende aanbiedingen inwisselen, die in totaal meer dan $ 400 aan gratis eten kunnen opleveren. Voor elke uitgegeven dollar kunnen klanten 20 punten verdienen.

Het programma helpt de restaurantpartners hun restaurants te promoten op de app door klanten kennis te laten maken met restaurants die ze nog niet eerder hebben geprobeerd.

Soort programma: Programma voor gratis voordelen

Waarom werkt het? Het stimuleert Grubhub-klanten om de app te blijven gebruiken om meer punten te verdienen voor korting.

Klantloyaliteitsprogramma's 2024: 16 van de beste programma's en hoe ze werken (4)

5. Dollar Shave Club

Dollar Shave Club biedt een abonnementsprogramma, zonder lidmaatschapsgeld. Je wordt lid door een aankoop te doen. In plaats van meer uit te geven om punten te verdienen, krijgen leden automatisch toegang tot nieuwe en exclusieve producten, gepersonaliseerde aanbevelingen, tijdschriften exclusief voor leden en gratis verzending.

Soort programma: Abonnementsprogramma

Waarom werkt het? Het programma volgt een community-gerichte aanpak in plaats van klanten te verleiden meer uit te geven om voordelen te krijgen.

6. Sephora

Sephora's Beauty Insider-programma biedt klanten de keuze uit geschenken op basis van een puntensysteem. Het biedt ook iets unieks: een online community.

De Beauty Insider Community is een online community waar klanten vragen kunnen stellen, hun looks kunnen delen en tips kunnen uitwisselen.

Soort programma: Community-programma

Waarom werkt het? Het voegt een emotioneel element toe en versterkt de relatie van klanten met het merk.

7. Bank of America

Bank of America's Preferred Rewards biedt cashback-beloningen aan klanten wanneer zij hun debet- of creditcard gebruiken om aankopen te doen bij bepaalde nationale retailers, restaurants en andere bedrijven.

Volgens John Sellers, Rewards Executive bij Bank of America, zijn enkele van de voordelen van het programma:

 • Hogere klanttevredenheid – acht van de tien deelnemers aan het programma zullen Bank of America waarschijnlijk aanbevelen aan vrienden en familie.

 • Grotere klantenbinding

 • Meer uitgaven van klanten, wat leidt tot hogere winsten

Soort programma: Cashback-programma

Waarom werkt het? Dit programma geeft klanten de flexibiliteit om hun beloningen te gebruiken waar ze willen, waardoor de algehele klanttevredenheid toeneemt.

Klantloyaliteitsprogramma's 2024: 16 van de beste programma's en hoe ze werken (5)

8. Freshly

Het verwijzingsprogramma van Freshly geeft bestaande klanten $ 30 korting voor elke nieuwe klant die ze verwijzen, terwijl verwezen klanten twaalf gratis maaltijden ontvangen (ter waarde van $ 120).

Soort programma: ‘Verwijs een vriend’-programma

Waarom werkt het? Het bevordert mond-tot-mondreclame door klanten te belonen die mensen die ze kennen over het bedrijf vertellen.

9. DoorDash

Met het betaalde programma van DoorDash kunnen klanten DashPass-lid worden voor een klein maandelijks bedrag. In ruil daarvoor krijgen ze gratis bezorging voor een groot aantal restaurants, dus klanten die de app gebruiken besparen uiteindelijk vaak op bestellingen.

Wat kun je hieruit opmaken? Betaalde klantloyaliteitsprogramma's zijn de moeite waard wanneer de waarde opweegt tegen de kosten.

Soort programma: Betaald programma

Waarom werkt het? Vaste klanten hoeven slechts een lage prijs te betalen om van exclusieve voordelen bij het merk te profiteren.

10. Amazon Prime

Amazon Prime is een goed voorbeeld van een betaald programma: Voor een vast jaarlijks bedrag krijgen Prime-leden gratis tweedaagse verzending binnen twee dagen. Het lidmaatschap omvat ook andere voordelen, zoals speciale aanbiedingen op Prime Day en toegang tot de streamingdienst van Amazon.

Soort programma: Betaald programma

Waarom werkt het? Dit programma geeft klanten een reden om uitsluitend bij Amazon te winkelen en biedt handige en concurrerende levertijden.

11. Ben & Jerry's

Ben & Jerry's missieprogramma creëert ijssmaken met thema's waarbij sociale rechtvaardigheid centraal staat. Voor elke aankoop van deze thematische ijsbekers doneert het bedrijf de winst aan goede doelen die dieren, het milieu, sociale programma's en andere doelen steunen.

Voordat je met dit soort programma's begint, moet je ervoor zorgen dat de waarden en de missie van je bedrijf op elkaar zijn afgestemd. Zoek vervolgens organisaties of doelen die bij je klantenkring aanslaan.

Soort programma: Missiegedreven programma

Waarom werkt het? Het geeft klanten het gevoel dat hun aankoop, groot of klein, het leven van anderen helpt verbeteren.

Klantloyaliteitsprogramma's 2024: 16 van de beste programma's en hoe ze werken (6)

12. The North Face

The North Face gebruikt een puntenprogramma om klanten te belonen. Door zich te registreren voor de XPLR Pass krijgen klanten 10 procent korting op hun eerste online bestelling, toegang tot exclusieve uitrusting, verjaardagscadeaus, gespecialiseerde klantenservice en meer.

Klanten verdienen punten voor elke dollar uitgegeven bij de retailer, plus extra punten voor het verwijzen van een vriend, het downloaden van de North Face-app en het inchecken bij een nationaal park of monument.

Soort programma: Puntenprogramma

Waarom werkt het? Dit programma geeft klanten flexibiliteit over hoe ze punten kunnen verdienen. The North Face spreekt zijn doelgroep ook rechtstreeks aan door punten toe te kennen voor deelname aan outdooractiviteiten.

13. Panera Bread

Panera's programma voor gratis voordelen, MyPanera, biedt klanten een gemakkelijke manier om te profiteren van gratis artikelen, gratis verzending en persoonlijke beloningen. Het enige wat klanten hoeven te doen is de Panera-app downloaden, zich registreren voor sms'jes en zich aanmelden voor de e-mailnieuwsbrief van het restaurant.

Klanten kunnen ook lid worden van het Unlimited Sip Club-abonnement voor onbeperkte drankjes. Om je hiervoor te registreren, maak je een MyPanera-account aan, voer je je betalingsgegevens in en selecteer je een winkel bij je in de buurt.

Soort programma: Programma voor gratis voordelen

Waarom werkt het? Het is eenvoudig en gratis te gebruiken ‘ klanten hoeven niets specifieks te kopen om extraatjes te ontvangen.

14. Starbucks

Starbucks staat bekend om zijn op gaming gebaseerde programma dat klanten aanzet tot een aankoop. Klanten verdienen bijvoorbeeld twee “sterren” voor elke uitgegeven dollar, waarbij degenen die meer geld uitgeven gedurende kortere periodes worden beloond. Maar het blijft niet bij sterren.

De koffiereus introduceerde ook een element dat het puntenprogramma uitbreidt, waardoor klanten hun sterren kunnen inwisselen voor andere zaken dan kopjes koffie, zoals een extra shot espresso of gratis merchandise.

Klanten spelen het spel op een mobiele app, die Starbucks ook gebruikt om klanten op de hoogte te houden van mogelijkheden om extra punten te verdienen.

Soort programma: Op gaming gebaseerd programma

Waarom werkt het? Het stimuleert toekomstige aankopen door het puntenproces leuker te maken en klanten aan zich te binden.

Klantloyaliteitsprogramma's 2024: 16 van de beste programma's en hoe ze werken (7)

15. The Body Shop

De Love Your Body Club van The Body Shop is een loyaliteitsprogramma dat klanten de mogelijkheid biedt hun beloningen aan goede doelen te schenken.

Voor elke 100 verdiende punten mogen klanten $ 10 besteden aan producten of doneren aan een goed doel, zoals:

 • Black Lives Matter

 • No More

 • World Land Trust

 • Born Free USA

 • Wires

Soort programma: Op missie gebaseerd programma

Waarom werkt het? Het helpt het ethische merkimago van The Body Shop te versterken en stelt klanten in staat bij te dragen aan een goed doel.

16. Expedia

Met Expedia Rewards kunnen reizigers ongeveer $ 35 per hotel- of vluchtboeking besparen via verdiende punten. Met het drieledige programma kunt u meer voordelen en beloningen verdienen, afhankelijk van hoe vaak u reist:

 • Blue: Krijg toegang tot korting waaronder 10 procent extra korting op hotels en ontvang dubbele punten als je boekt via de Expedia-app.
 • Silver: Krijg twee punten voor elke uitgegeven dollar, plus gratis ontbijt en spa-tegoed na het verdienen van 10 Trip Elements.
 • Gold: Nadat je 25 Trip Elements hebt verdiend, krijg je drie punten voor elke dollar die je uitgeeft, evenals laat uitchecken en gratis kamerupgrades.

*Let op: Trip Elements zijn punten die je verdient voor elke boeking die je op Expedia maakt.

Soort programma: Op niveaus gebaseerd programma

Waarom werkt het? Het stimuleert klanten om alle reizen via Expedia te boeken.

Hoe maak je een klantloyaliteitsprogramma

Klantloyaliteitsprogramma's 2024: 16 van de beste programma's en hoe ze werken (8)

Nu je meer weet over de verschillende klantloyaliteitsprogramma's en voorbeelden hebt gezien van populaire bedrijven, ben je beter voorbereid om er zelf een in te voeren. Lees hier hoe je in zeven stappen een succesvol klantloyaliteitsprogramma creëert:

 • Bepaal je doelen

De eerste stap bij het ontwikkelen van een klantloyaliteitsprogramma is bepalen wat je ermee wilt bereiken. Dit omvat het stellen van doelen, zoals het soort winkelgedrag dat je wilt bevorderen:

 • Aanmeldingen voor nieuwsbrief

 • Verwijzingen

 • Beoordelingen van klanten
 • Een specifiek product kopen

 • Vervolgaankopen/-bezoeken

Zodra je hebt vastgesteld op welke gebieden van je bedrijf je je wilt richten, kies je een bijpassend programma.

 • Kies de soort beloning

Kies vervolgens de beloning die je de klanten wilt aanbieden. Denk eraan dat je beloning aantrekkelijk genoeg moet zijn om klanten geïnteresseerd te houden, vervolgaankopen te stimuleren en merkentrouw te bevorderen. Soorten beloningen kunnen zijn:

 • Geschenken bij een aankoop

 • Kortingen/kortingscodes

 • Exclusieve producten en aanbiedingen

 • Selecteer het soort loyaliteitsprogramma

Kies het soort klantloyaliteitsprogramma dat het best aansluit bij je keuze voor stap één en twee. Het loyaliteitsprogramma dat je kiest zal je helpen bepalen welke voordelen je krijgt en je voorbereiden op de volgende stap.

 • Beslis hoe je het programma wilt uitvoeren

Nadat je het gewenste soort programma hebt gekozen, bepaal je of je het programma handmatig of met software wilt uitvoeren.

Als je het programma handmatig uitvoert, moet je het gedrag van je klanten met de hand bijhouden en hen belonen op basis van je structuur, zoals met een stempelkaart. Het is veel gemakkelijker om deze gegevens bij te houden met behulp van geautomatiseerde software, in het bijzonder software die integreert met andere tools, zoals je POS-systeem.

Voorbeelden van software voor klantloyaliteitsprogramma's:

 • Annex Cloud

 • Bazaarvoice

 • Kangaroo

 • Open Loyalty

 • Zinrelo

 • Gebruik je merknaam

Verwerk je merk in alle aspecten van je klantloyaliteitsprogramma en personaliseer het zoveel mogelijk. Denk hierbij aan:

 • Merchandise

 • Messaging (in e-mailnieuwsbrieven, teksten, posters, enz.)

 • Interfaces (zoals de website en/of rewards tracker)

 • ‘Beloningsvaluta’ (je kunt creatief zijn met wat je ‘punten’ noemt – maak het uniek voor je merk)

 • Breng je klantloyaliteitsprogramma onder de aandacht

Zodra je klantenloyaliteitsprogramma is ingevoerd, verspreid je het nieuws om je eerste leden aan te trekken. Je kunt dit doen via:

 • Tekst- en e-mailcampagnes

 • Fysieke borden in je etalage

 • Mond-tot-mondreclame van winkelmedewerkers

 • Berichten op kassabonnen

 • Pop-ups of banners op je website

 • Analyseer en pas aan

Zorg er ten slotte voor dat je de prestaties van het klantloyaliteitsprogramma volgt en het programma bijstelt op basis van wat je ziet en de feedback die je ontvangt. Je kunt inzichten verzamelen uit je software voor klantloyaliteitsprogramma's of de participatiegraad van het programma berekenen.

De participatiegraad laat zien hoeveel klanten geïnteresseerd zijn in je programma. Om dit te berekenen, deel je het aantal leden van het loyaliteitsprogramma door het totale aantal klanten.

Tips voor een succesvol klantloyaliteitsprogramma

Klantloyaliteitsprogramma's 2024: 16 van de beste programma's en hoe ze werken (9)

Hier volgen enkele nuttige tips om in gedachten te houden bij het opstellen en uitvoeren van je programma.

De sleutel tot een succesvol klantloyaliteitsprogramma is ervoor zorgen dat de beloningen in het beloningsprogramma aansluiten op de wensen van je klanten.

Bedrijven moeten hun best doen om inzicht te krijgen in hun trouwste klanten en wat hen zou overhalen om telkens terug te komen.

Onderzoek is hierbij essentieel – om inzicht te krijgen in je klantenbestand kun je dingen gebruiken als:

 • Klantenenquêtes
 • Klantenservicegegevens

 • Beoordelingen van klanten

Als je wilt dat je beloningsprogramma een succes wordt, moet je weten wie je klanten zijn en waar ze op reageren.

Bij elk loyaliteitsprogramma moet je de klanten iets geven om naartoe te werken. Zo stimuleren op niveaus gebaseerde programma's klanten om te blijven kopen totdat zij een hogere status of niveau hebben bereikt.

Maak bovendien het soort beloning dat een klant ontvangt verleidelijk genoeg om aan het programma te willen deelnemen.

Als je loyaliteitsprogramma gunstiger is voor je bedrijf dan voor je klanten, zullen zij het doorzien.

Het is van cruciaal belang dat klanten iets terugkrijgen voor hun deelname. Je kunt bijvoorbeeld bonuspunten aanbieden, zodat klanten meer beloningen krijgen naarmate ze meer uitgeven.

Omdat er zoveel merken zijn die loyaliteitsprogramma's aanbieden, is het verstandig om je te onderscheiden met een persoonlijk tintje – en klanten verwachten dat steeds meer.

Een kledingbedrijf zou bijvoorbeeld kunnen kijken naar het gedrag van klanten en die gegevens kunnen gebruiken om klanten te stimuleren in verschillende categorieën te winkelen die aansluiten op hun interesses en behoeften. Als een klant altijd jurken koopt, kun je hem met kortingen op accessoires proberen over te halen op een andere afdeling van je winkel te kopen.

Als je loyaliteitsprogramma geen naadloze ervaring biedt, zal het voor klanten niet de moeite waard zijn. Slim gebruik van technologie draagt bij tot de vloeiende ervaring die klanten verwachten.

Merken als Cost Plus World Market integreren een sms-element in hun loyaliteitsprogramma, zodat ze klanten rechtstreeks via sms geschenken kunnen sturen. Op die manier zitten de beloningen al in de zakken van de klanten. Bij andere kanalen zoals e-mail moeten klanten zich vaak aanmelden en rondklikken om hun aanbiedingen te vinden. Maar met sms kun je een link rechtstreeks naar hun telefoon sturen.

Gegevens zijn essentieel om het succes van je klantloyaliteitsprogramma te meten. Kijk naar incrementele verkoop. Dit geeft aan hoeveel verkopen er plaatsvonden omdat er een voucher is verstuurd en vergelijkt dat met wat het basisgedrag zou zijn geweest zonder die voucher.

Een andere belangrijke statistiek is Customer Lifetime Value. Een beloningsprogramma-team moet zich afvragen: “Kwam de klant terug nadat hij een voucher had gebruikt?” Met andere woorden, heeft de voucher mensen trouwer gemaakt, of gebruiken klanten hem één keer en komen ze nooit meer terug?

Om klanten te behouden, voeg je een emotioneel element toe aan je loyaliteitsprogramma. Houd je programma interessant en boeiend, zodat klanten eerder geneigd zijn terug te komen en positieve gedachten, gevoelens en herinneringen aan je merk hebben.

Zo gaat het beloningsprogramma van Panera verder dan punten en gratis eten. Leden kunnen menu-items naar wens aanpassen en hun favorieten opslaan. Zij krijgen ook als eersten nieuwe menu-items te zien.

De beste loyaliteitsprogramma's zijn klantgericht

Door te luisteren naar je klanten kun je de volledige klantervaring verbeteren en een trouwe fanbase opbouwen.

Luister daarom naar je doelgroep en laat hen je de weg wijzen bij het ontwikkelen van je klantenervaring ” van uw loyaliteitsprogramma tot uw klantenondersteuning.

Klantloyaliteitsprogramma's 2024: 16 van de beste programma's en hoe ze werken (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Edwin Metz

Last Updated:

Views: 5431

Rating: 4.8 / 5 (78 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Edwin Metz

Birthday: 1997-04-16

Address: 51593 Leanne Light, Kuphalmouth, DE 50012-5183

Phone: +639107620957

Job: Corporate Banking Technician

Hobby: Reading, scrapbook, role-playing games, Fishing, Fishing, Scuba diving, Beekeeping

Introduction: My name is Edwin Metz, I am a fair, energetic, helpful, brave, outstanding, nice, helpful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.